Inovace snižují emise amoniaku při chovu hospodářských zvířat

17. 10. 2024

ATMOWELL® z SKW Piesteritz je nový, inovativní přístup k účinnému snižování emisí amoniaku při chovu hospodářských zvířat. Složení bylo vyvinuto ve spolupráci s Christian Albrechts University v Kielu. SKW Piesteritz tak přispívá nejen ke zlepšení stájového ovzduší, ale také ke snížení emisí z chovů hospodářských zvířat, a tím významně přispívá k větší ochraně životního prostředí a udržitelnějšímu zemědělství.

Plynný amoniak (NH3) se uvolňuje, když je močovina štěpena mikrobiálním enzymem ureázou. Ve stájích zvířat tento proces začíná, jakmile se setkají moč (hlavní zdroj močoviny) a výkaly (hlavní zdroj enzymu ureázy). Pochozí plochy ve stáji proto představují významný zdroj emisí.

Emise amoniaku ve stájích však lze nyní výrazně snížit. Při testech účinnosti ve stájích dobytka se ukázalo, že pro široké použití v praxi je zapotřebí vhodná technologie. Výsledkem byla formulace inhibitoru ureázy ATMOWELL®, digitálně řízená, automatická dávkovací, míchací a plnicí jednotka (jednotka DMB) a také digitální automatická aplikační technologie (SmartScraper).

Rozhodující aktivní složkou přípravku ATMOWELL® je takzvaný inhibitor ureázy. To blokuje vazebná místa enzymu ureázy, která jsou relevantní pro rozklad močoviny. Odbourávání močoviny je tak inhibováno a výrazně zpožděno. Výsledkem inhibice ureázy je výrazné snížení uvolňování amoniaku ve stáji přímo u zdroje.

ATMOWELL® lze použít i v chovu prasat. Vývoj vhodné technologie pro chov prasat začal v roce 2023 jako součást projektu spolupráce IMPROVE® financovaného BMEL.

Společnost SKW Piesteritz byla za tuto inovaci oceněna stříbrnou medailí „Innovation Award EuroTier“ od německé zemědělské společnosti (DLG) za inovativní technologii ATMOWELL®.