Jsme AGROFERT: Proč se kastruje kukuřice?

26. 9. 2024

Kastrace je stěžejní pracovní úkon při výrobě hybridů kukuřice. Běžná rostlina kukuřice obsahuje na jedné rostlině jak samčí, tak samičí pohlavní orgány a při výrobě osiva je potřeba tyto orgány zkřížit, ale musejí být z rostliny otce i z rostliny matky. Musí se proto zajistit, aby nedošlo k opylení rostliny samosprášením. Řešením je právě kastrace.

Jedná se o odstranění samčího květenství, které se nazývá lata, z rostliny matky. Kastrace se nejčastěji provádí ručně, protože je šetrnější než strojní a zajišťuje vyšší výnos. Musí být kladen důraz na preciznost, jelikož jedna jediná nevykastrovaná matka dokáže opylit několik dalších desítek rostlin v okolí. A teď si zkuste představit, že osiváři vysejí zpravidla 90 000 zrn na hektar, z nichž dvě třetiny jsou matky. Hektar co hektar je tedy potřeba vykastrovat 60 000 matek. Aby kastrace proběhla úspěšně, je zapotřebí spousta šikovných, rychlých a neúnavných rukou, které za každého počasí na poli kmitají od rána do večera. Až to všechno vykastrují.

Zajímá vás víc? Podívejte se na nové video z naší audiovizuální série Jsme AGROFERT. Tentokrát jsme navštívili naší dceřinou společnost OSEVA, a.s.