Duslo vyrábí kyselinu dusičnou od roku 1962

8. 8. 2024

Tradice výroby kyseliny dusičné v Duslo, a.s. se traduje již od roku 1962! Během let se výroba dramaticky změnila. Technologie jsou dnes mnohem sofistikovanější a ekologičtější. 

Historie výroby

Produkce startovala na dnes již odstaveném provozu KD I., jejíž kapacity byly na úrovni 130 tis. tun / rok. Tato výrobna je nám známá podle pověstného oranžovo - hnědého kouře z komína, který je v dnešních podmínkách nepředstavitelný.

V roce 1970 začaly přípravné práce na stavbu nové jednotky, které vyústily do začátku výroby v novém provozu KD II v roce 1974. Tato výrobna funguje dodnes, její kapacitní možnosti jsou více než 200 tis. . tun / rok. Provoz je dvoutlaký a dosahuje výboných technických parametrů, ke kterým má v roce 2026 přispět i terciární redukce odplynů, díky které snížíme tvorbu skleníkových plynů (N₂O) téměř na nulu. Toto opatření bude významným ozdravným krokem ve snižování zatěžování životního prostředí, čímž přispějeme k plnění závazků celého koncernu AGROFERT, které jsme dnes nuceni realizovat. Snížení emisí ekvivalentu CO₂ o více než 20 tis. tun zároveň přispěje k lepším ekonomickým parametrům provozu.

Náběh „nejmladší“ výrobny KD III, jejíž výrobní možnosti jsou zhruba o ⅓ větší než na KD II., se uskutečnil v létě 1999. Na výrobně KD III. se můžeme pochlubit první terciární redukcí realizovanou v koncernu AGROFERT. Po jejím spuštění v loňském roce jsme emise N₂O snížili o 30 tis. tun ekvivalentního CO₂.

Využití kyseliny dusičné

Kyselinu dusičnou využíváme například na výrobu dusíkatých hnojiv, která jsou potřebná k zajištění kvalitní výživy plodin na našich polích. Ve slovenské chemičce se už vyrobilo 36,7 milionu. tun hnojiva, za čím si můžeme představit produkci chleba a pečiva pro celé Slovensko na 1 570 let.