Nové středisko Kvarto využívá energii z obnovitelných zdrojů

30. 7. 2024

Společnost KVARTO s. r. o. otevřela nové středisko v Bystřici. Slavnostní otevření bylo zahájeno přestřihnutím pásky. Toho se ujali Zdeněk Kubiska generální ředitel ZZN Pelhřimov, Martin Rada za Agrotec, Robert Švec, ředitel Kvarto, hlavní projektant za OZ Engineering Pavel Hrbáček a Václav Saenger z Agrostavu Jihlava. Následovala prohlídka celého areálu a seznámení s novými prostory, odborné přednášky, které návštěvníkům přinesly cenné informace a novinky z oboru. Atmosféru dne doplnilo krom výborného počasí i skvělé jídlo, osvěžující nápoje a příjemná hudba.

Perfektní servis zemědělské techniky 

Nové středisko nabízí dokonalé zázemí všem zákazníkům. Ve středisku se nachází servisní hala k servisování i velkých zemědělských strojů, sklad náhradních dílů a nechybí ani showroom zemědělské techniky a dvoupodlažní administrativní budova. Vývoj je nezastavitelný a s produkty se musí vyvíjet i tým mechaniků. Bez jejich schopností stroj vyladit a případně opravit by totiž i ty nejlepší stroje byly de facto neprodejné. Samozřejmostí je i odborné poradenství, které mnohdy které v dnešní době hraje možná větší roli než samotné dodávky zemědělských potřeb. 

Výstavba s důrazem na ekologii

Bystřické středisko má navíc jeden unikát. Pro vytápění nejsou využity konvenční zdroje, ale využívá systém Enerbank tzv. banku obnovitelných zdrojů. Jedná se o velmi úsporný systém vytápění/chlazení, který je založen na 460 energetických jehlách (390 topných a 70 chladících) zavrtaných do podloží pod střediskem. Pro zajímavost délka jedné jehly je 5 metrů. V létě je využíváno teplo ze slunečního záření pro vyhřívání zemního zásobníku a zemní chlad je možno využít pro chlazení objektů s minimální spotřebou energie. V zimě se naopak maximálně využívá zemního tepla uloženého v geotermálním podloží. Oproti běžným komerčním systémům vytápění je účinnost 4krát vyšší.

Projektovou dokumentaci včetně unikátního systému zajistil OZ Engineering s.r.o, generálním zhotovitelem stavby byl Agrostav Jihlava a softwarové řešení poskytla společnost MARq Software.

Fotogalerie