Udržitelný čpavek: SKW Piesteritz a Uniper se dohodli na spolupráci

30. 5. 2024

Jde o win-win situaci pro obě strany, protože Uniper podpoří SKW v procesech dekarbonizace a na oplátku může těžit z know-how největšího německého výrobce čpavku v oblastech výroby, skladování a distribuce.

Využití importního terminálu společnosti Uniper ve Wilhelmshavenu usnadní SKW Piesteritz v budoucnu dovoz zeleného čpavku, zatímco SKW Piesteritz poskytne Uniperu kapacity v dalších evropských přístavech prostřednictvím své mateřské společnosti AGROFERT. Součástí spolupráce je i nezbytná distribuční logistika a rozšíření výroby a přeměna čpavku na vodík.

Spolupráce se společností Uniper nám umožňuje dále rozšiřovat náš závazek k řešením šetrným k životnímu prostředí, která splňují různorodé požadavky německého průmyslu. V době, kdy se svět potýká s výzvami udržitelného průmyslového růstu, je toto partnerství velmi důležitým odrazovým můstkem." Uniper nám dlouhodobě pomáhá dekarbonizovat výrobu čpavku,“ říká Petr Cingr, generální ředitel SKW Piesteritz.

Dr. Reiner Haseloff, předseda vlády spolkové země Sasko-Anhaltsko, uvedl: „Cílem zemské vlády je poskytnout ekonomice dobré rámcové podmínky pro udržitelnou transformaci. Chemický průmysl v chemickém trojúhelníku Sasko-Anhaltsko musí mít příležitost dosáhnout ambiciózních cílů ochrany klimatu. S vodíkovou strategií státu poskytujeme našim společnostem perspektivy, které potřebují. Dohoda mezi Uniper a SKW Piesteritz je příkladem toho, jak to funguje.“