Řepka, tradiční multiplodina našich polích

13. 5. 2024

Proč se na českých polích pěstuje řepka? Protože se jako plodina vyznačuje svým mnohostranným využitím. Řepka se v ČR pěstovala vždycky, jednoduše patří do našeho klimatického pásma a na česká pole. Celých 50 % řepky se vrátí půdě zpět – řepka se do ní jednoduše zaorá v podobě řepkové slámy, což zemině poskytne důležité živiny. Řepkové semínko je následně zpracováváno v potravinářství, v krmivářství i v oleochemii.

ŘEPKA V POTRAVINÁŘSTVÍ

Mezi nejznámější potravinářské výrobky z řepky olejky patří zejména řepkový olej a řepkový med. Pokud jde o olej – už dávno neoceňujeme pouze jeho univerzálnost při vaření a vynikající tepelnou stabilitu – tedy fakt, že se jen tak nepřepálí. Dnes řepkovému oleji dáváme přednost před ostatními zejména v souvislosti s jeho příznivými účinky na lidské zdraví. Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin v řepkovém oleji má totiž příznivý vliv na srdce a jeho správnou činnost. Co se týče medu, ten je pro lidské tělo hotovou energetickou vzpruhou. Obsahuje velkou porci glukózy, což je pro lidský organismus velmi důležitý cukr.

ŘEPKA V KRMIVÁŘSTVÍ

Kromě lidí si na své v souvislosti s řepkou přijdou také hospodářská zvířata. Ta jsou totiž krmena řepkovými šroty.

ŘEPKA V OLEOCHEMII

I v odvětví oleochemie má olej z řepky olejky svou nezastupitelnou roli. Vyrábí se z něj například kyselina olejová nebo různé estery pro široké technické užití. A navíc ještě glycerol – důležitá součást některých kosmetických a dezinfekčních výrobků. Jedním z možných esterů jsou i biopaliva, díky kterým se České republice daří naplňovat legislativní předpisy Evropské unie o povinném snižování emisí skleníkových plynů.

 

Více informací o řepce se dozvíte na www.zlutajedobra.cz