SKW Piesteritz vyvíjí nové hnojivo s recyklovaným fosforem

16. 5. 2024

Veolia a SKW Piesteritz uzavřeli strategické partnerství, jehož účelem je získávání fosforu z čistírenských kalů a jeho zpracování na hnojiva vhodná k prodeji. Touto spoluprací chtějí společnosti přispět k ochraně zdrojů a urychlit uzavírání regionálních koloběhů živin.

"Jsme velmi rádi, že s Veolií Deutschland uděláme další krok k defosilizaci a udržitelné transformaci. K vývoji vysoce kvalitního hnojiva se použije lokálně recyklovaný fosfor z čistírenských kalů. Na jedné straně se tak staneme nezávislejšími na dovozu z ostatních zemích a díky regionálnímu charakteru se ušetří mnoho CO2." zdůrazňuje Antje Bittner, obchodní ředitelka a členka představenstva SKW Piesteritz. "Již dnes mají hnojiva z SKW Piesteritz mají již podle mezinárodních standardů bezkonkurenční stopu CO2, kterou se snažíme dále snižovat. To přispívá k dosažení cílů ochrany klimatu v Německu a v Evropě a v konečném důsledku je to také důležitý příspěvek k potravinové bezpečnosti."

Veolia od roku 2020 pracuje na testování procesního řetězce pro decentralizované tepelné využití kalů z čistíren odpadních vod s následnou recyklací fosforu. Čistírenské kaly jsou identifikovány jako významný sekundární zdroj fosforu. Od roku 2029 budou mít němečtí provozovatelé ČOV zákonnou povinnost získávat fosfor z čistírenských kalů. Od roku 2032 budou tuto povinnost podléhat i provozovatelé menších ČOV.

"Ochrana, zachování a zachování zdrojů je základním principem naší činnosti ve skupině Veolia. Díky spolupráci se společností SKW Piesteritz můžeme tento požadavek převést do konkrétních opatření, tj. společně uzavřít koloběh surovin. Fosfor, který je obsažen ve velkém množství v kalech z čistíren odpadních vod, můžeme lokálně recyklovat a zpřístupnit pro výrobu hnojiv," říká Matthias Hoger, generální ředitel společnosti Veolia Sewage Sludge Recycling Deutschland GmbH.