Hasičská jednotka společnosti Synthesia oslavila sté výročí

8. 6. 2023

Historie  hasičů v Synthesii se datuje už do doby mezi dvěma světovými válkami. Již z roku 1923 existuje záznam o hasičské zbrojnici, kterou založila Explosia a to na místě, kde je sídlo hasičů dodnes.

Zhruba ve stejné době Spolek pro chemickou a hutní výrobu závod Rybitví zřídil pomocný hasičský sbor složený ze zaměstnanců montážního oddělení a dvou nočních hlídačů, kteří měli v případě potřeby zalarmovat dobrovolné hasiče v zaměstnanecké kolonii v Rybitví. Tento stav se však ukázal nevyhovující a v roce 1945 vznikl dobrovolný hasičský sbor, který byl složen ze tří družstev po 4 členech a jednoho člena konajícího trvalou denní službu.

Koncem čtyřicátých a začátkem padesátých let minulého století existovaly vedle sebe dobrovolné i profesionální hasičské sbory. V následujících letech došlo k plné profesionalizaci hasičů a sloučení sborů Explosie a Spolku pro chemickou a hutní výrobu. Vznikl hasičský sbor VCHZ Synthesia, který se pod různými názvy uchoval do dnešní doby.

Dnes je hasičský záchranný sbor podniku rozdělen na preventivní a represivní část. Obě složky zabezpečují požární ochranu pro Synhesii i Explosii a některé další firmy podnikající v areálu podniku. Prevence zajišťuje metodické řízení požární ochrany podniku, podílí se na zpracování nutné dokumentace požární ochrany, provádí zákonem nařízenou kontrolní činnost a při každoročních kontrolách státního požárního dozoru zastupuje ve spolupráci s vedoucími pracovníky kontrolovaných pracovišť zájmy podniku. Odborně způsobilé osoby, které tuto práci vykonávají, jsou vždy připraveny poradit v otázkách požární ochrany.

Represivní část HZS můžete vidět všude kolem sebe – jak při ostrých nebo cvičných zásazích, prověřovacích cvičeních,  při technické pomoci, asistencích při pracích s ohněm nebo při likvidaci nebezpečných chemických látek. Dále HZS zajišťuje stálý provoz sanitních vozů a službu  předlékařské první pomoci, revize vnitřních i venkovních hydrantů, suchovodů a revize a plnění dýchacích přístrojů pro celou organizaci.

Společnost Synthesia děkuje všem svým hasičům za jejich práci.

Na oslavu stého výročí společnost pozvala své bývalé i současné hasiče a v neposlední řadě zástupce Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje. Hasičská jednotka podniku Synthesia neslouží pouze chemičce, ale je součástí Integrovaného záchranného systému a úzce s pardubickými hasiči spolupracuje.

Na místě nechyběla výstava historických fotografií mapující činnost jednotky téměř před sto lety. Hasičská stanice je po celou tu dobu na jednom místě přímo v areálu společnosti a hasičská jednotka nejdříve působila jako spolek dobrovolných hasičů. Jak stanice, tak hasičská technika prošly v posledních letech velkou modernizací a obměnou.

Podívejte se, jak proběhl slavnostní ceremoniál, kde generální ředitel společnosti Synthesia Ing. Josef Liška hasičskému sboru slavnostně předal stuhu ke 100letému výročí. Tu na prapor jednotky rovněž zavěsil Plk. Mgr. Aleš Černohorský, ředitel Hasičského sboru Pardubického kraje.

V rámci oslavy byli vyznamenáni stávající hasiči HZS Synthesia za více než 20 let služby v jednotce medailí za věrnost.

DALŠÍ ZPRÁVY