Jaká je kvalita řepkového oleje?

29. 5. 2023

Jestliže Česko je země tradičně řepková, což mnozí neoprávněně kritizují, Maďarsko je země tradičně slunečnicová. Dokonalý mix. Vždyť slunečnicový i řepkový olej do gastronomie patří, ten řepkový, dříve podceňovaný a opomíjený, patří dokonce mezi ty nejvíce ceněné.


Proč tedy je stále považován řepkový olej mnohými za podřadný? Inu, neznalost. Jeho výroba je levnější a člověk má sklon to dražší považovat za kvalitnější. Vedle psychické bariéry je tu i jedna faktická – kyselina eruková. Té bývalo v řepkovém oleji i 45 % a to je problém, protože může představovat zdravotní riziko. Minimálně čtyřicet let se ale pro výrobu řepkového oleje používají speciální odrůdy řepky s nízkým obsahem kyseliny erukové. Agrofert dokonce pěstuje výhradně bezerukovou řepku.

Při šetrném zpracování je řepkový olej jedním z nejlepších rostlinných olejů, v některých parametrech dokonce předčí i olej olivový. Mezinárodní studie prokázaly, že i řepkový olej udržuje normální hladinu cholesterolu a dokonce snižuje hladinu krevních lipidů, čímž působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění.

Ostatně, pro své kvality se používá nejen v potravinářství, ale i v kosmetice. Obsahuje velký podíl vitaminu E a působí blahodárně na pokožku a sliznice. Vedle toho ještě příznivě působí na nervový systém, stimuluje látkovou výměnu a je doporučován i při ateroskleróze.

České společnosti ze skupiny Agrofert, stejně jako ta maďarská, se soustředí na zpracování s využitím moderních technologií a šetrné rafinace – v tomto ohledu jsou zmíněné olejářské provozy nejmodernější ve svých zemích a patří i mezi nejmodernější v Evropě.

DALŠÍ ZPRÁVY