Na dnešní den připadá Světový den mléka. Ač o něm mnoho lidí vůbec neví, datuje se již od roku 1957. Tehdy se významní světoví lékaři sešli na švýcarské konferenci, aby mimo jiné prodiskutovali význam mléka a jeho nezastupitelnou roli v naší výživě.
Víte proč je důležité pít mléko?
Kromě vápníku poskytuje mléko tělu všechny základní živiny: bílkoviny, sacharidy, tuky, vitaminy a minerální látky. Bílkoviny jsou nezbytné pro stavbu buněk a také pro budování imunitního systému.
Mléko ničím nenahradíš
Mléko a mléčné výrobky patří po staletí k základním potravinám lidstva. Mléko jako takové je dokonalý a nejpřirozenější nápoj, se kterým se lidský jedinec setkává bezprostředně po narození. Mléko a mléčné výrobky jsou pak v různých formách neopominutelnou součástí naší výživy po celý život. Světová organizace pro zemědělství a výživu (FAO) doporučuje konzumaci alespoň tří mléčných porcí denně. Znamená to například vypít jednu sklenici mléka, zkonzumovat jeden jogurt a sníst 50 gr. sýra. Tato kombinace představuje přibližně jeden litr mléka, který pokrývá denní doporučenou dávku vápníku.
Češi a mléčné výrobky
Mlékárenství má v České republice bohatou historii. Mléko a mléčné výrobky se těší mezi Čechy stále velké oblibě, ročně spotřebuje každý z nás 263 kilogramů mléka a mléčných produktů (bez másla). Českou specialitou je pak slazené kondenzované mléko známé pod jmény Pikao nebo Jesenka. Dříve se jimi spíše zjemňovala chuť kávy, dneska se cucají přímo z tuby. „Pikao vzniklo před 70 lety, kdy tehdejší personál naší Mlékárny Hlinsko hledal způsob, jak spojit kakao a slazené kondenzované mléko,“ uvádí Miroslav Matušinec, ředitel marketingu Mlékárny Hlinsko a dodává: „Češi určitě nepatří mezi největší konzumenty mléka mléčným výrobků v Evropě, přesto spotřeba mléka a mléčných výrobků dlouhodobě roste.“
Věděli jste o mléku, že:
- Mléko je bohatým zdrojem vápníku, vitamínu B12, vitamínu D a bílkovin. Jeho konzumace je podle Ing. Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského svazu mlékárenského, dlouhodobě doporučována jako prevence osteoporózy.
- Mléko tvoří ze 13 % sušina, dále pak tuky, bílkoviny, laktóza a anorganické látky. Nevhodné je tedy pro ty, kteří mají na nějakou z těchto látek alergii nebo intoleranci.
- Smícháním kávy s mlékem dojde ke zpomalení vstřebávání kofeinu. Pokud pijete kávu a místo okamžité energie preferujete postupnou, dejte přednost kávě s mlékem.
Vyzkoušejte si své znalosti v kvízu od Mlékárny Hlinsko a odhalte pravdu o mléku.