Nejoblíbenější pekárenský produkt v České republice je klasický bílý rohlík. A přesně na tento česko-slovenský fenomén se zaměřil CZ TEST svět potravin. Testovány byly pouze pšeničné rohlíky, a to průmyslově i řemeslně vyráběné.
Kritéria hodnocení
Při hodnocení se sledoval každý detail – hodnotil se vzhled, vůně a chuť. Dále pak textura konzistence a případná pachuť. Všechny vlastnosti byly testovány v senzorické laboratoři VŠCHT. Postup všech senzorických analýz byl v souladu s mezinárodními ISO normami, což je velká výhoda oproti mnoha jiným testům.
Nejlepší rohlík je z Penamu
Z 9 testovaných rohlíků od různých výrobců obstál nejlépe rohlík o PENAM, a.s. s celkovou známkou 1,78 bodů. Špatně si nevedl ani rohlík z pekárny United Bakeries, a.s, který zaujal s vzhledem a křupavou kůrkou.