Slyšeli jste už o "Sous-vide"? Ano, slovní spojení pochází z francouzštiny. Jde o metodu šetrné přípravy různých pokrmů, která zachovává jejich šťavnatost, chuť i výživové látky. Ano, je zdlouhavá. Trvá i několik hodin. Vás se však dlouhé trávení času v kuchyni opravdu netýká, Hyza přichází s praktickou novinkou.
"Sous-vide" je způsob vaření, při kterém potravinu zabalenou ve varné fólii tepelně upravujeme delší dobu. Jaké to má výhody? Surovina, nejčastěji jde o maso, se rovnoměrně tepelně upraví. Maso je křehčí, šťavnatější a zachová si svou hmotnost, protože odpařováním nepřichází o vodu či tuk. Nedochází k převaření a i méně zkušení kuchaři s pomocí "Sous-vide" dosáhnou skvělý výsledek.
Surovina, kterou prostřednictvím takovéto metody připravíme, si v porovnání s běžným vařením či pečením do značné míry zachovává své výživové vlastnosti! "Junk food", nekvalitní strava, totiž často vzniká právě způsobem přípravy, když v jídle nesprávnou tepelnou úpravou zlikvidujeme většinu hodnotných látek.
Tak si to zopakujme: "Sous-vide" znamená tepelnou úpravu potraviny zabalené ve varném sáčku, ze kterého je odsán vzduch. I proto název v překladu znamená "ve vakuu". Čili kromě času, který je dnes vzácný, potřebujeme i tzv. varné vakuové sáčky. Komplikované?
Řešení existuje. Koupit si produkt, který už je připraven metodou "sous-vide". Výhodou takto uvařeného masa je to, že po zdlouhavější tepelné přípravě a následném rychlém zchlazení vydrží v chladničce delší dobu. Máme tedy hodnotný produkt určený pro rychlou přípravu, který si přineseme z obchodu. V kuchyni nám ho stačí už jen zapéct a jídlo máme hotové. To, jakou přílohu si k masu připravíme již závisí pouze na naší chuti.