Od farmy po sklenici: Jak dobře znáte mléko?

1. 6. 2025

Na dnešní den připadá Světový den mléka, který se „slaví“  již od roku 1957. Tehdy se významní světoví lékaři na konferenci ve Švýcarsku shodli, že mléko má nezastupitelnou roli v naší výživě. I přes různé dietní vlny, které stojí za růstem spotřeby rostlinných mlék, se kravské mléko stále řadí k základním potravinám nejen Evropanů. 

Češi a mléčné výrobky

Mlékárenství má v České republice bohatou historii. Mléko a mléčné výrobky se těší mezi Čechy stále velké oblibě, ročně spotřebuje každý z nás 263 kilogramů mléka a mléčných produktů (bez másla). Českou specialitou je pak slazené kondenzované mléko známé pod jmény Pikao nebo Jesenka. Dříve se jimi spíše zjemňovala chuť kávy, dneska se cucají přímo z tuby. Pikao vzniklo před více než 70 lety, kdy tehdejší personál naší Mlékárny Hlinsko hledal způsob, jak spojit kakao a slazené kondenzované mléko. Češi určitě nepatří mezi největší konzumenty mléka mléčným výrobků v Evropě, přesto spotřeba mléka a mléčných výrobků dlouhodobě roste.

Mléko Tatra: Odkud pochází a čemu věřit?

Zajímá vás, odkud pochází mléko značky Tatra a jakou cestu urazí, než se dostane na váš stůl?
Na webu www.slaskoukmleku.cz najdete nejen příběh mléka krok za krokem, ale i odpovědi na nejčastější mýty, které se o mléku tradují.

Proč mléko dokáže vydržet tak dlouho? 

Pokud si myslíte, že je to díky přidaným konzervantům, mýlíte se! V mlékárnách Agrofertu trvanlivosti dosahují tepelným ošetřením a aseptickým plněním. To znamená, že plnicí linky jsou plně automatizované a slouží k balení výrobků ve sterilním prostředí. 

Důležitým faktorem je také to, že tyto mlékárny mají blízko k farmám, takže zpracovávají mléko v krátkém čase po dojení, což také přispívá k jeho čerstvosti.