Chmel v AGROFERTu
Chmelu jako komoditě se koncern věnuje od roku 2011, kdy koupil M + A + J Sedčice, podnik, který obhospodařuje pouhých 25 hektarů chmelnic. Skok do jiné dimenze přišel v roce 2014 s koupí Zemědělské společnosti Blšany, kdy se Agrofert zařadil mezi pět největších českých producentů chmele. Nyní je českou dvojkou, což v případě chmele znamená něco jako světové stříbro. A není jistě všem dnům konec. Cílem je dále rozvíjet pěstování této tradiční plodiny, která je právem považována za národní bohatství.
Sklizeň chmele
Jak se pozná zralý chmel?
„Chmel se sklízí ve chvíli, kdy dosáhne správné hořkosti. Člověk to pozná po čichu. Zkušený agronom vezme jednu z chmelových šišek, opatrně ji rozpůlí, přivoní k ní a hned ví, zda je tu čas sklizně,“ říká chmelař Pavel Beran ze společnosti TOP HOP spol. s r.o., který až osmimetrovým rostlinám s charakteristickými voňavými šiškami zasvětil celý svůj život.
Jak probíhá sklizeň?
Sklízí se traktorem, ve zvláštních oblecích – švihnutí chmelovou liánou docela bolí. Za patnáct minut je valník plný a odjíždí na česačku, kde už je připravená parta lidí. Ti mají chmel zbavit přebytečných listů a dalších nečistot. Pak načesaný chmel putuje chmelovými dopravníky přímo do sušárny. Během jediné hodiny to jsou tisíce chmelových šišek. Ty pak usušené jdou přímo do lisu, u kterého se chmel balí do padesátikilových žoků. Když jich je partie, tedy přesně 36, odváží je auto. A tak to v době sklizně jde od božího rána až do pozdního večera.